tina marie kjenner

Asperger syndrom

  • Skrevet 18.05.2009 klokka 12:42
  • Kategori: Asperger

Litt mer forklart enn det innlegget lenger ned. Skrev det i en norsktime for lenge siden.

Navnet Asperger kommer fra en østerisk barnelege som het Hans Asperger. Han levde fra 1906 til 1980. Det skal derfor bare sies Asperger syndrom, og ikke alt det andre som folk kaller det. Har hørt aspberger, asperberger, asparges, asberger osv.. Skjønner ikke at det kan være så vanskelig å huske.

Asperger er en svak form for autisme. Det kan lett oppstå misforståelser mellom en med Asperger og en uten fordi de ikke tenker likt. De med Asperger tar ofte ting som blir sagt veldig bokstavelig. Derfor må andre prøve så godt de kan å si ting konkret. De forstår ikke alltid ironi heller.
Andre tror ofte at de med Asperger ikke hører eller interesserer seg for det som blir sagt, men ofte så gjør de det, de føler bare ikke alltid at det er nødvendig å svare. Spesielt ikke hvis det ikke er et spørsmål. Er ikke alltid de gidder å høre etter heller, de lukker på en måte ørene og er i sin egen verden fordi de ofte bare vil snakke om ting som interesserer dem. Derfor kan skolen bli vanskelig.

Kommunikasjonsvansker er bare en del av Asperger. De sliter også med å være sammen med andre og kan lett få sosial angst. De isolerer seg ofte fra andre og trives best i eget selskap.
Da jeg gikk på barneskolen satt jeg ofte for meg selv i friminuttene, likte det best sånn. Da kunne jeg holde på med ting som interesserte meg og slippe å ta hensyn til andre.

Rutiner er også viktig for en med Asperger for at dagene skal bli lettere å takle. Hvis de ikke gjennomfører de rutinene de har så kan de tenke på det i lang tid. Hvis noen av de brytes så kan det ødelegge veldig, selv om det ikke er en viktig ting. Hvis de f.eks føler at de må vaske hendene med en gang de kommer hjem til et bestemt klokkeslett så er det veldig viktig å få gjort.

Øyekontakt er også ganske vanskelig for de fleste med Asperger, og det er det veldig mange som ikke tar hensyn til. Jeg synes det er veldig respektløst å tvinge noen til å se de i øynene når de vet at de sliter med sånt. Flere ganger på skolen blir jeg nesten tvunget til det, og det er veldig dumt, for da blir jeg usikker og sliter med å fullføre oppgavene. Også i selskaper i familien blir jeg tvunget det, og det er en som ofte blir sur pga det.

De med Asperger har ofte èn eller et par ting som de er veldig interessert i og kan masse om. Det kan være hva som helst. Hvis de er stresset eller urolig kan det hjelpe og la de holde på med de tingene. Når jeg er det så hjelper det for meg å se på tv og sitte ved pc'en.

Autisme kan også være arvelig, det betyr ikke nødvendigvis at det alltid er det, men det kan være det.

Det er faktisk flere kjente personer som har Asperger syndrom. Jeg kan nevne noen ; Albert Einstein, Henrik Ibsen, Steven Spielberg, Michelangelo er de jeg kommer på nå, men det er mange flere kjente mennesker som har det.

Jeg synes ikke at de med Asperger burde skjemme seg over å ha det, for det er også noen fordeler ved det. F.eks god hukommelse, ofte høy IQ, lyver sjelden og ekstremt flinke til de tingene de er opptatt av.

Her er en liten oppsummering av hva Aspergere ofte sliter med(ikke alt) ;
-Kommunikasjon
-Forstå andre
-Lett frustrert
-Rutiner og noe tvangstanker
-Nye omgivelser
-Nye mennesker
-Øyekontakt
-Lett rastløse

Og her er en liten liste over ting som kan hjelpe Aspergere med å takle hverdagen ;
- Orden
- Tilrettelegging
- Trygge omgivelser
- Si i fra og snakke hvis det skal skje noe nytt
- Ikke masse, la de få god tid
- Ikke bruke for mye ironi, si ting konkret.

Charlotte

18.05.2009 kl. 22:39
Leste historien din og jeg syns det var utrolig trist at du ble mobbet for det. Syns du virker som en veldig hyggelig jente!!:)

Marie

19.05.2009 kl. 20:41
Wow! veldig fin blogg du har , og som Charlotte er jeg enig med at det var trist du ble mobbet for det..Virker som det er veldig vanskelig og ha en slik sykdom!Har slitt med et par av disse tingene selv , noen små deler av det du antagelig opplever, og det er jammen meg ikke lett.. Skal følge med på bloggen din ! Var et interesangt innlegg dette her : ) Keep up the good work !

Aina Johanne

20.05.2009 kl. 22:48
etter og ha lest dette innlegget føler jeg meg veldig troffet. jeg kjenner igjend tingene, du nevner. - ainanilsen.blogg.no
Føler deg truffet? Ikke på en negativ måte håper jeg :p

Silje Helén

22.05.2009 kl. 01:13
Jeg vet om noen som har en sønn med Asperger syndrom, og de slet virkelig før - men det var nok fordi de ikke viste hva det var som var "galt" med han (blir kanskje litt feil å si galt, men...)... Ihvertfall, han slet veldig både på skolen og hjemme. Han klarer ikke være sammen med andre unger, og de måtte rett og slett isolere seg fra alt sosialt hele familien. Hver gang de skulle noen plass så ble det bare bråk. Tror han har både adhd og Aspergers faktisk.Men nå etter at han har fått diagnosen så går det heldigvis mye bedre. De har lært at de må planlegge alt som skal gjøres, og da går det som oftest bra. F.eks hvis de skal en tur på butikken, så må det planlegges - og alt MÅ gå etter den planen. Skal de på butikken for å kjøpe en banan f.eks, så kan de ikke kjøpe mer enn det. Finnes sikkert mange "grader" av dette også da, tror han har en ganske sterk grad.Synest det er utrolig flott å høre om din historie, og du klarer deg jo utrolig bra. Håper denne guttungen jeg snakker om klarer å leve like godt med det han også :)(oi, dette ble en veldig lang kommentar.)

Eirik

22.05.2009 kl. 01:46
Kjenner selv folk med Aspergers syndrom. De har enkelte vanskeligheter, men stort sett ser det ut til å gå bra.Jeg visste ikke at Ibsen og gjengen der hadde diagnosen - utenom Einstein kanskje, lurer på om jeg muligens kan ha hørt noe om det før... det er iallefall med på å vise at man kan ha Aspergers syndrom, men likevel gjøre store ting! Og det er veldig positivt.Sånn ellers ser det ut til at du er fryktelig flink med rettskriving, noe de færreste er. Det er fabelaktig flott. Derfor fremstår du for meg som en intelligent person, utifra det jeg har lest. Kanskje du også gjør noe stort en dag, og føyer deg inn i kjendisrekken du listet opp i innlegget ditt?Flotte greier!

Therese

22.05.2009 kl. 01:50
Det er fint du deler det med andre så andre kan ha en viss forståelse for dette!:) Liker bloggen din!

Eirik

22.05.2009 kl. 01:57
Sv:Du har til og med den sexye bindestreken i tittelen til det forrige innlegget ditt. Folk flest ville nok bare skrevet "berg og dalbane", som egentlig betyr at det er snakk om et berg og i tillegg til berget: en dalbane. Slike ting gjør meg varm om hjertet.

The M

22.05.2009 kl. 22:42
hei synes inlegg ditt er fint og har hjulpet meg en masse :) har en veninne med det samme syndrome og er ikke altid like sikker på ossen jeg skal takle hun. jeg har prøvd å være gankse tolmodig med hun, og blir ganske irritert når andre slenger dritt til henne...stå på med bloggingen din :)

Laila

23.05.2009 kl. 02:04
Det må være merkelig å ikke kunne forstå ironi..

Laila

23.05.2009 kl. 02:10
Ble litt nyskjerrig her. Tror du folk med din "sykdom" kan lære seg å forstå ironi? Barn gjør jo ikke det.

Elise

23.05.2009 kl. 03:09
Hei:) Kom tilfeldigvis over bloggen din istad, og denne skal jeg følge videre med på ja!Du skriver kjempebra, og det er veldig interessant å lese om Aspergers.Lykke til videre, ønsker deg alt godt! :)

Tronds

23.05.2009 kl. 19:04
Jeg er assistent til en som denne diagnosen, kjenner igjen mye av det du skriver her. Synes du skriver veldig bra :)Tenkte jeg bare skulle legge inn en kommentar før jeg fortsetter lesingen på bloggen din.

Svein

25.05.2009 kl. 03:26
Du er like mye verdt som alle andre!Du virker som eit veldig godt menneske!Veldig synd at folk ikkje kan prøve å forstå....sette seg inn i din situasjon....

Marianne

25.05.2009 kl. 21:13
Hei :) Du har en veldig fin blogg, interessant å lese! Jeg har selv en søster med asperger, hun er 13 år. Det er ikke alltid like lett å forstå henne, men etter jeg leste på bloggen din, følte jeg at det var lettere, og jeg kjente meg igjen i situasjoner jeg har vært i med henne. Takk, og lykke til når du flytter til Oslo! Du fortjener alt godt.

Mariel Alexandra

25.05.2009 kl. 23:58
Liker bloggen din kjempe godt! Fin måte du skriver om asberger på og det står i stor respekt at du står frem og forteller om det! Jeg ble veldig glad når jeg så det! Er mange positve ting med å ha asperger. De menneskene du nevner har utrettet store ting! Tusen takk for at akkurat du blogger! :)

Prunella

07.06.2009 kl. 01:00
Ikke vondt ment, men jeg begynner å lure på om jeg har Aspergers selv her:) Kjenner meg igjen i mange av punktene. Nå vet jeg mer om din sykdom, takk for info:)

Torill Fjæran-Granum

06.07.2009 kl. 19:59
Hei! Dette var spennende å finne! jeg driver et lte forlag som gir ut bøker om autisme og Asperger syndrom. I tillegg har vi en konsulentvirksomhet som betjener lærere, foreldre og personer emd autisme og Asperger syndrom. Jeg må jo oghså nevne at selv om jeg nå holder til i oslo, så er jeg opprinnelig fra Sarpsborg. Kan du ta kontakt?
Torill :Visste ikke helt hvor jeg skulle ta kontakt, så jeg skriver bare et svar her.Skjønte ikke helt hva jeg skulle ta kontakt for heller. Hva mente du egentlig?

Ingrid

28.07.2009 kl. 00:18
Veldig flott skrevet :)

12.12.2009 kl. 04:14
Tusen tak for at du har denne bloggen! Du er en god representant for oss ^^ Og så er du veldig pen, og skriver veldig godt! Du gjør nesten diagnosen til noe adelig:o)

Anonym

29.03.2010 kl. 23:05
Veldig flott skrevet Tina Marie.. jeg har også aspergers syndrom:)

Anonym

08.10.2010 kl. 16:38
Var innom bloggen din og dette var veldig fint skrevet.

Anne - Mari

28.05.2011 kl. 01:17
Man kan faktisk gå gjennom hel livet uten å vite at man har Asperger. Det er halt forferdelig å ikke klare å holde på venner eller for den saksskyld få tak i dem. Man blir sitende å luer på hva som er gærent. Ta deg sammen sier folk, mend et er ikke lett når du føler at du uansett blir sittende alene på en fest eller på skolen og egnetlig vil ha venner. Da føler du deg ensom da, å da blir du heller hjemme selv om du vet atd det hjelper ikke.

30.06.2011 kl. 05:18
Alle disse kjendisene har også Aspergers Syndrom:

Al Gore

Andy Warhol

Bill Gates

Bob Dylan

Henry Ford

Isaac Newton

Jane Austen

Mark Twain

Michael Jackson

Mozart

Thomas Jefferson

Vincent Van Gogh

Woody Allen

Fride

25.09.2011 kl. 17:00
Hei Tina Marie

Har sittet og lest det meste av bloggen din i ettermiddag. Veldig godt skrevet og veldig interessant å lese. Jeg har en jente på 9 som har AS og tenker mye på hvordan fremtiden hennes blir. Ønsker deg alt godt og håper du slipper for mye av den angsten.

Kåre-Harry

09.04.2012 kl. 16:54
Hei, jeg skriver stil om Aspergers syndrom også lurer jeg på:

- Er du en ekte asperger? siden før så var det bare gutter som var det, også

viste det seg at jenter også ble det.

Takk på forhånd.
Kåre: Aldri hørt om det, men ja, jeg er en asperger. Er vel ikke noe jeg ville løyet om.

Tone Anita

08.05.2012 kl. 16:57
Tusen takk for at du skriver din blogg, dette var til god opplysning og hjelp til meg. Har selv en sønn på 8 år som nå utredes for aspergers, og jeg ser han i det som du skriver... Takk for du vil og kan dele det med oss :)) klem

Kristoffer Stendal

18.08.2012 kl. 00:02
Hei, da va en veldi fin historie du har fortalt om deg. E har den samme diagnosen som dæ.

E forstår at da e vanskeli mæ å ha Asperger men e har klart me fint, og klart og kommet meg

godt videre. Sliter vel litt med kommunisering, men klarer meg bedre.

De som har Asperger har kanskje arvet det fra farssiden. synd at jeg ikke vet hvem faren min

er.
Kristoffer Stendal: Asperger kan være arvelig på begge sider av familien, ikke kun farssiden.

Linn Merethe

31.08.2012 kl. 00:11
Hei, litt godt å vite at det er flere jenter som har Asperger. Kjenner kun gutter som har det, deriblant lillebroren min på 10. Jeg fikk diagnosen min først i år og er nå 19. Har lenge hatt mistanke om det, men ble først sikker da jeg fikk sjekket meg. Tror jeg og broren min fikk det fra morssiden vår. Skal ha vært en på mammas side som var ganske mistenkelig likt Asperger, men det var et par generasjoner tilbake (mammas farmor eller no) og kan derfor ikke sjekkes skikkelig.

Jeg har selv slitt mye med mobbing oppover årene og vet hvordan det er å føle seg alene, men allikevel ha det gøy i eget selskap. Mine spesialiteter har blant annet med historie-skriving, tegning og noe data å gjøre.

Håper å se mer til bloggen din. :)

ego

12.12.2012 kl. 03:01
Å hjelp, hørtes ut som meg dette... Har vært til utredning angående en trygdesak, men fikk aldri noen diagnose. Hvordan går man fram?
ego: Det vet jeg ikke, men jeg regner med du kan gå til legen, også henviser han deg videre.

peter jensen hamre

21.04.2013 kl. 02:21
jeg har også asberger jeg har interesser meg i film og dubbing geografi og navn noen vill sikkert si at jeg har autisme men jeg føler at jeg for det er flere ting i syntomene i asberger som jeg skjenner igjen som jeg føler at jeg har jeg har blitt mobbet men nå lever jeg et veldig bra liv du skriver veldig bra takk for at du opplyser hva asberger jeg viste ikke at Steven Spielberg hadde asberger takk for intrisang lesing

21.04.2013 kl. 02:35
hei jeg jeg har asberger takk for intrisang lesing jeg ble også mobbet men det er over nå mange vil si at jeg har autisme men jeg føler at jeg har mere likhetstrekk med asberger jeg interesserer meg for dubbing film geografi hovedsakelig hovedsteder er det som interesserer meg mest og så interesserer jeg meg for navn jeg viste ikke at Steven Spielberg hadde asberger heller ikke Henrik Ibsen takk for at du forteller hva asberger er
Tina Marie - Livet mitt med Asperger syndrom

Hei! Jeg heter Tina Marie Kjenner, er 26 år og bor i Sarpsborg med min samboer og 3 firbeinte :) Jeg har Asperger syndrom, og her skriver jeg om hvordan min hverdag er. Lurer du på noe eller ønsker et intervju så send meg en mail eller sms.


KONTAKT
91994289 tina_mariie@hotmail.com

Search

Bloggdesign

hits