hits

tina marie kjenner

Vennskap, eller mangelen på.

  • Skrevet 30.08.2016 klokka 12:33
  • Kategori: Blogg

Noe av det jeg synes er mest trist med hvordan jeg har opplevd det å være annerledes er det med vennskap. Jeg har egentlig ingen venner. Jeg har kjæreste, familie, svigerfamilie og bekjente, men jeg har ingen venner. Selv om jeg ikke er alene, så føles det på en måte litt ensomt. De fleste har jo venner, så hvorfor har ikke jeg det? 
Selv om jeg ikke ble direkte mobbet på barneskolen så ble jeg veldig ofte utestengt og ble aldri ordentlig venn med noen sånn at det fortsatte selv om vi gikk på forskjellige skoler. Og det er ingen jeg har holdt kontakten med. Jeg har et par av de jeg gikk i klasse med som venn på facebook, men det er aldri folk jeg treffer eller snakker noe med. Det er bekjente rett og slett. 
Og noe av det tristeste er når jeg ser det blir lagt ut bilder av vennegjenger som jeg gikk på skole med, hvorfor kunne aldri jeg bli inkludert? 

På barneskolen var jeg faktisk mye mer utadvendt enn jeg er nå eller når jeg gikk på ungdomsskolen, kanskje litt for utadvendt? Kanskje derfor ingen ville være venn med meg.. På denne tiden slet jeg jo uten å vite at jeg faktisk hadde et syndrom, så jeg var kanskje litt unormal fordi jeg slet med mye tanker og følte meg veldig utenfor. Noe som kanskje gjorde at jeg ble oppfattet som rar. Fra 6.klasse og resten av tiden ut barneskolen så visste jo også de andre at jeg drev med selvskading, så det gjorde jo ikke akkurat saken bedre, ingen så unge klarer å tenke så langt at denne personen faktisk har det veldig vondt, men samtidig ikke er farlig. Når man ser selvskading i den alderen så er det jo ikke så veldig rart om man tenker at den personen kanskje er farlig og at den personen bør man holde seg unna, men jeg var jo bare veldig, veldig lei meg.. Dette er noe man egentlig burde snakke om, for det vil nok alltid være noen slike sånn som jeg var, som faller litt utenfor og har det vanskelig med seg selv. Det er selvfølgelig ikke en lett samtale å ta, men jeg skulle bare ønske at ingen flere skal føle seg slik jeg følte meg da. Jeg har så vondt av de som er i den alderen og ikke vet hva som er galt med de, men som samtidig ikke er  utenfor at det ikke blir oppdaget tidligere. Det at jeg har Asperger ble jo bare oppdaget fordi jeg ble sendt til psykolog fordi jeg var veldig deprimert. Og det skjedde ikke før jeg var ferdig på barneskolen.
Jeg vil bare påpeke at jeg ikke har noen ting imot de jeg gikk i klasse med, jeg skulle bare ønske at det ble jobbet mer med at alle skal være inkludert, det er ikke bare barnas feil. Lærere og foreldre burde gå litt mer sammen for at ingen skal føle seg alene. Jeg håper dette har blitt bedre, og at det ikke fortsatt er sånn det var som da jeg gikk på skolen. 
Jeg ville ikke gå på samme skole som flere av de jeg gikk i klasse med på barneskolen fordi jeg følte meg så utestengt, så da vi skulle begynne på ungdomsskolen så valgte jeg å begynne på en annen skole enn de. Og selv om jeg hadde en god tone med flere jeg gikk i klasse med på barneskolen så hørte jeg ikke noe særlig mer fra de etter vi begynte på forskjellige skoler. Jeg prøvde jo faktisk 2 uker på samme ungdomsskole som de, og det endte med at jeg var alene hele tiden i de 2 ukene, ingen prøvde å inkludere meg selv om lærerne lovet at de skulle gjøre sitt beste for at jeg skulle trives. Jeg satt på trappa for meg selv hvert jævla friminutt, ikke fikk jeg med meg noe av undervisningen heller siden jeg ikke klarte å fokusere på annet enn at jeg virkelig ikke passet inn der.

Og på ungdomsskolen ble jeg aldri kjent med noen egentlig, jeg har vel et par bekjente derfra også, men samme som med barneskolen så ble jeg aldri ordentlig kjent med de. Og der gikk jeg jo ikke i klasse heller, så det er vel svært få som i det hele tatt husker meg derfra.
Noe jeg også reagerte på på denne tiden og som jeg også har tenkt på i ettertid er at jeg aldri fikk spørsmål om å være med på den turen som alle klasser (hvertfall her i Sarpsborg, vet ikke hvordan det er med andre kommuner) drar på. Det er en Polen og Tyskland tur som man lærer mye om andre verdenskrig på, man besøker konsentrasjonsleirer og slikt. Burde jeg ikke i det minste blitt spurt? Hva med å prøve å inkludere meg i de sosiale tingene? Selv om jeg ikke klarte å være i de vanlige klassetimene så kunne jeg hvertfall blitt spurt om å være med på dette, de kunne jo bare latt meg ha med en assistent. Selv om dette kanskje hadde blitt for mye for meg så ville jeg i det minste hatt valget. 

Og jeg må i samme slengen nevne hvor utrolig ondskapsfulle mennesker kan være i den alderen. I den perioden hvor jeg skulle søke på videregående skoler så  fikk jeg en melding av noen på et nettsted med en advarsel om at jeg ikke burde begynne på den videregående skolen som hun gikk på, for det var visst over 100 stk som hatet meg der fordi de hadde hørt fra noen på ungdomsskolen at jeg var tilbakestående og ville gjøre livet mitt til et helvete om jeg begynte der. Altså, jeg vet ikke hvem de menneskene er engang, så hvordan kan de hate meg uten å kjenne meg? Det er ikke greit. 

Jeg skulle så ønske jeg hadde en person som jeg kunne kalle en venn. Selv om jeg er heldig som har en kjæreste som jeg elsker så vil det punktet alltid være veldig sårt for meg. Det er jo ikke sånn at jeg er mye alene, for jeg er jo sammen med Stephan hver dag, men det blir noe annet enn en vanlig venn. Han har jo venner han, så jeg skulle jo ønske at jeg hadde det også. (Jeg er uendelig takknemlig for at jeg har Stephan, så ikke misforstå der. Han kjenner meg best av alle, og elsker meg for den jeg er.) 
Jeg vil aldri kunne si at den og den har jeg vært venn med siden barndommen. De som har noen slike i livet er virkelig heldig, for det er ikke en selvfølge. 
Det er ingen jeg kan sende melding til for å spørre om vi skal finne på noe sammen bortsett fra familie. 
Den eneste utenom familie som jeg finner på ting med er støttekontakter, som jeg nettopp har fordi jeg ikke har venner. Og det blir liksom ikke det samme, det er en person som får betalt av kommunen for å være sammen med meg. Ikke misforstå, det med støttekontakter er fantastisk. Uten de hadde ikke jeg kommet meg ut på samme måte, jeg skulle bare ønske at jeg ikke trengte det. 

Jeg har jo møtt mange fra nettet opp igjennom årene, siden jeg var 13 år. Synes det er enklere å bli kjent med folk på den måten. Jeg er jo ikke så pratsom i virkeligheten når jeg møter et nytt menneske, så det hjelper å bli litt kjent på forhånd via nett. Det er ikke så lett å åpne seg for folk når man har blitt så mye såret. Men etter jeg begynte å være åpen om problemene mine så synes jeg det har hjulpet, for da får man luket bort de som ikke takler at man er A4, og blir heller bare kjent med de som faktisk bryr seg. Det er verre når man blir kjent med et menneske, også går det en stund før man forteller at  man har en diagnose, og SÅ gidder de ikke å være sammen med deg lenger bare fordi du har en diagnose, selv om de likte deg før de fikk vite om det. Så jeg synes det er bedre å være åpen om hvordan jeg er. Selv om det kanskje ikke gir meg mange venner, jeg ville ikke hatt de som ikke tar meg for den jeg er. 

Måten jeg treffer folk på alene er med hunden min. Vi har vært med på mange hundetreff, og det er kjempekoselig. Jeg synes det spesielt er morsomt med mopsetreff, det er så koselig og gøy å treffe andre med samme rase. Vi pleier også å gå i hundeparken innimellom. Det er jo mest for Gizmo sin skyld, men da treffer jeg jo folk også. Så det er ikke sånn at jeg sitter hjemme alene hele dagen, hver dag. Men dere skjønner vel hva jeg mener med denne posten. 
Dere skjønner vel også nå hvorfor dyrene er så viktig for meg, de er de eneste jeg opp gjennom årene jeg har kunnet stole på. Jeg er kanskje litt overivrig når det kommer til at jeg feirer dyrenes bursdager, det er jo ikke en vanlig greie. Men igjen, det er de som aldri har sviktet meg, og det er de som har kommet og gitt meg kos og trøst når jeg har grått fordi andre har såret meg.Men denne gladgutten kan få meg til å smile uansett hvor tung dagen min måtte være <3 
 

Skoletips

  • Skrevet 29.08.2016 klokka 15:54
  • Kategori: Blogg

I disse dager begynner jo skolen igjen. Det er jo noen år siden jeg var ferdig, men jeg tenkte jeg kunne legge ut noen få tips om hva som kan hjelpe. Det hjalp hvertfall meg mye mens jeg gikk på skolen. 
Jeg fikk jo diagnosen i det jeg begynte på ungdomsskolen, så jeg har dessverre ikke noen spesifikke tips for barneskolen, men ungdomsskolen og videregående kan jeg snakke litt om. Har skrevet litt om dette før, men det begynner å bli noen år siden, så det er jo ikke sikkert alle har bladd seg tilbake i arkivet.
( Jeg vet samtidig ikke om jeg er den rette til å komme med tips til skole siden jeg selv sluttet etter VG1, men dette er hvertfall min erfaring fram til det. Grunnen til at jeg sluttet med utdanning var vel at jeg så selv at jeg ikke kom til å klare å jobbe, så hvorfor skulle jeg utdanne meg til noe? Dette betyr ikke at alle aspergere ikke er i stand til å jobbe, men at jeg personlig ikke klarte det. Jeg vet om flere som klarer seg fint i jobb, og det er flott, men sånn var det ikke for meg. Dessuten visste jeg heller ikke om noen flere skoler som var som den vgs jeg gikk på, og det var hovedsakelig derfor jeg sluttet. Jeg ville ikke klart å gå på en vanlig vgs. )

- Da jeg begynte på ungdomsskolen fant jeg fort ut at jeg ikke fungerte i klasse, så jeg hadde hovedsakelig alene-timer med lærer, også prøvde vi en time i uka i klasse hvor jeg hadde med meg en assistent. De så jo at det ikke fungerte for meg, så vi sluttet med det etterhvert. Jeg klarte ikke å fokusere i et rom med masse mennesker, da tenkte jeg bare at alle så på meg fordi jeg var rar og at jeg ikke passet inn.

- Timeplanen min var delt opp i vanlige timer og noe vi kalte for "Fri aktivitet". Kanskje 60% vanlige timer og 40% med fri aktivitet. I disse fri aktivitet-timene så kunne jeg velge hva vi skulle gjøre. Handle, håndarbeid osv.. Dette hjalp meg mye, det høres kanskje ut for noen som at da bare slapp jeg unna alt, men nei. Dette hjalp meg siden dagene ikke ble så lange, og jeg klarte å fokusere når jeg først hadde en fagtime. For lange dager slet meg ut. Og hvis du tenker på det så er det veldig intenst med alene-timer, for da er jeg den eneste som svarer på spørsmål læreren stiller, og jeg må følge med hele tiden. I et klasserom med 20-30 andre så kan man sitte litt i sin egen verden og ikke følge med hele tiden. 

- De ga meg ikke fullt så mye hjemmelekser som vanlige elever, fordi de visste at jeg slet med å arbeide på egenhånd. Jeg var veldig usikker på meg selv, og om jeg ikke var 100% sikker på et svar så lot jeg være å svare i frykt for å drite meg ut. 

- Hvis du som meg fikk diagnosen flere år senere enn da du startet på skolen så kan du kanskje også ha gått glipp av mye fordi du ikke klarte å fokusere på undervisningen. Spesielt i matte gikk jeg glipp av mye, så da jeg startet på ungdomsskolen måtte jeg starte med matte fra 5-6.klasse, fordi jeg ikke hadde fått med meg noe fra den tiden pga problemer med mye folk. Så det er veldig lurt å sjekke hva eleven faktisk har lært i løpet av skoletiden. Det betyr ikke at man er noe mindre smart enn andre, bare at man har falt litt ut pga personlige problemer. Det er ikke så lett å fokusere på noe som føles så uviktig når man sliter med psyken. Når man hele tiden sitter der og føler seg stirret på og kanskje blir mobbet, da er det helt forståelig at man ikke klarer å følge med i timen. Men det blir bedre når man får hjelp. 

- Dette er jo ikke noe spesifikt om skole, men det å få taxi til og fra skolen hjalp meg også mye. Jeg ville ikke møte på andre fra skolen, så det at jeg fikk innvilget taxi gjorde at jeg faktisk møtte opp på skolen selv om jeg bodde ganske nærme skolen. 

Noe mer kan jeg ikke huske at hjalp fra ungdomsskoleperioden, så nå kan jeg si litt om videregående. 

På videregående gikk jeg som dere kanskje allerede vet på en spesialskole. Det var en skole for de som slet litt psykisk, og som ikke fungerte i vanlig klasse. Jeg er så takknemlig for at noen fant denne skolen til meg. Jeg har aldri følt meg komfortabel på en skole før denne. Glemmen videregående skole, avdeling VPS. Det hører til en vanlig videregående, men ligger litt ute på landet som en egen avdeling. Det ligger på samme område som det tidligere psykiatriske sykehuset Veum, som kanskje høres litt skummelt ut, men det har ingenting med det å gjøre, og man så minimalt til de som var innlagt der. Nå tror jeg ikke det er noe der, da det åpnet et nytt sykehus her i fjor(?), men jeg husker at vi delte kantine. For de som ville bruke det. 
Det ligger veldig fint og landlig til, noe som alene gjør at man føler litt mindre stress.

Nå kan ikke jeg snakke for hvordan de andre linjene på denne skolen er, men design og håndverk-linjen var hvertfall veldig bra. Spesielt med den læreren jeg hadde :) Man lærer ting i sitt eget tempo, og om man har en dårlig dag så har ikke det noe å si for læringen. Dette var også sånn at man tok VG1 over 2 år, så ting gikk litt mer over tid, og det var veldig fint. 

På det andre året så valgte jeg å kutte ut fag som norsk, samfunnsfag osv, og heller bare ha de praktiske fagene der man laget ting og slik. Jeg er mye flinkere i fag der jeg kan bruke den kreative siden min, den teoretiske delen sliter jeg med å følge med på. 

Mer er det egentlig ikke å si om vgs-tiden min, for der var egentlig alt så tilpasset så jeg hadde ikke noe særlig problemer der :) Men spør meg gjerne om det er noe du lurer på som jeg ikke har nevnt her. 
Siden jeg har hatt denne bloggen siden jeg gikk på videregående så har jeg jo faktisk litt bilder fra den tiden, så for å ikke ha et bildeløst innlegg så legger jeg vet bilde fra de oppgavene jeg likte mest på vgs.
                                                                               

  

Tina Marie - Livet mitt med Asperger syndrom

Hei! Jeg heter Tina Marie Kjenner, er 27 år og bor i Sarpsborg med min samboer og 3 firbeinte :) Jeg har Asperger syndrom, og her skriver jeg om hvordan min hverdag er. Lurer du på noe eller ønsker et intervju så send meg en mail eller sms.


KONTAKT
91994289 tinamariekjenner@icloud.com

Search

Bloggdesign